Strzałka w lewo
WRÓĆ
DO GÓRY
22/3/2022

Congee, czyli kleik ryżowy na piękną cerę i dobre trawienie

Twój wygląd — począwszy od stanu skóry, a skończywszy na jakości włosów jest związany z funkcjonowaniem narządów wewnętrznych. W skrócie: jeśli Twój układ trawienny jest w dobrej kondycji, to niejako „efektem ubocznym” będzie piękna, promienna, dobrze nawilżona skóra twarzy, na której nie uświadczysz żadnych wyprysków. Jak o to zadbać? Przede wszystkim zacznijmy od absolutnych podstaw: jedz w spokoju i bardzo dokładnie przeżuwaj jedzenie.

Mało kto o tym mówi!

Trawienie zaczyna się od jamy ustnej. Jeśli jesz szybko czy połykasz duże kęsy jedzenia, łatwo możesz zafundować sobie wrzody, wzdęcia czy inne powszechne dolegliwości. Co dalej? Dziś jedynie o tym wspomnimy, a w kolejnych postach będziemy pisać o tym więcej — jeśli chcesz mieć dobre trawienie, to nie pomijaj śniadań (wykorzystaj zegar biologiczny i fakt, że między 7-11 nasze organy najlepiej trawią) i jedz ciepłe posiłki.

Potrawą wzmacniającą żołądek jest kleik ryżowy, zwany congee. Gdy długo gotujemy ryż na małym ogniu, następuje jego galaretowanie, przez co kleik łatwo się trawi (congee można zrobić z niemal każdego zboża). Taki kleik jest bardzo lekki, sycący i niezwykle pożywny dla ciała.

Congee można przygotować na wiele różnych sposobów — w zależności od tego na co konkretnie masz ochotę danego dnia lub jakiego rodzaju pożywienia potrzebuje Twoje ciało. Przykłady? Do congee warto dodać daktyle chińskie (uzupełniają krew i ożywiają śledzionę), nasiona łzawicy ogrodowej (ożywiają i nawilżają skórę), korzeń dzięgla chińskiego (przywraca witalność i odżywia krew), albo gotowane warzywa, owoce czy jajka w koszulkach.

Congee można przygotować na wiele różnych sposobów. Posiadając bazę (kleik) wybór dodatków jest przeogromny.

Takie śniadanie nie tylko zaspokaja głód, ale także świetnie wpływa na jelita i żołądek, zapobiega zaparciom i przeziębieniom oraz – krótko mówiąc – przedłuża życie.Tego typu ciepłe śniadania uratowały wielu naszych pacjentów od różnego rodzaju dolegliwości. Efekty widać już po paru dniach! Bardzo polecamy Wam zapoznanie się z tematem ciepłych śniadań i congee. Zdrowie i piękno zaczyna się od dobrego trawienia.

Mateusz Jasiński: 7-9 to okres, kiedy żołądek jest w swej szczytowej formie, wówczas znajduje się w nim najwięcej enzymów. To najlepszy moment na pożywne śniadanie. Uważa się, że powinno być ono najbardziej obfitym posiłkiem i dostarczać większość substancji odżywczych w ciągu całego dnia. W tym czasie nietolerancje pokarmowe są również najmniej aktywne. Poniżej propozycje posiłków. Przepisy są w załączniku oraz poniżej. Jedz to, co najbardziej Ci w tym momencie smakuje choć najlepsze na ten moment będzie CONGEE, które świetnie odżywia i regeneruje żołądek i śledzionę.
Zachęcam na start kupić wolnowar — to pozwoli Ci przygotowywać congee w mniej niż minutę ;) Kup wolnowar z miską ceramiczną, na allegro kosztuje ok. 150 zł. To bardzo ułatwi Ci proces gotowania super wartościowych i leczniczych śniadań. W praktyce wygląda to tak, że zanim pójdziesz spać, wlewasz do miski wolnowaru wodę, dodajesz określone zboże, zamykasz pokrywę, włączasz przycisk i… rano budzisz się z gotową, ciepłą bazą do której dodajesz określone dodatki. Super wygodne.

##Congee — przepis podstawowy:

Składniki: ryż/kasza jaglana, woda

Przygotowanie: wymieszać ryż (lub kaszę jaglaną) i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody determinuje gęstość papki, co jest kwestią smaku (im rzadsze congee, tym lepiej strawne i tym bardziej wzmacnia Qi i ). Gotować od 2 do 4 godzin.

##Congee z suszonymi owocami

Składniki:

Rozpuścić odrobinę masła (najlepiej Ghee) na małym ogniu i dusić w nim drobno pokrojone suszone owoce (lub świeże, sezonowe owoce np. gruszki. Dodać dowolną ilość papki ryżowej i podgrzać. Podawać na gorąco, można dosłodzić syropem klonowym.

##Congee z fasolką adzuki i marchewką

Składniki: ryż brązowy, fasolka adzuki, świeży imbir, wodorosty, świeży koperek, świeży olej lniany tłoczony na zimno, szczypta soli, szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1) fasolkę adzuki namoczyć na noc, rano wylać wodę, gotować w świeżej wodzie z dodatkiem kilku plasterków świeżego imbiru i niewielkim dodatkiem wodorostów (wypłukanych przed dodaniem do potrawy ze względu na możliwość zanieczyszczenia piaskiem)

2) kleik ryżowy: przepłukany pod bieżącą wodą ryż brązowy wymieszać z zimną wodą w proporcjach 1:10, gotować około 4 godziny w dużym garnku pod przykrywką i — od momentu zagotowania - na małym ogniu 3) marchewkę obrać ze skórki, ugotować na parze i pokroić w cienkie talarki lub utrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie z oliwek (dodając ewentualnie odrobinę pieprzu cayenne — korzystne w zimne i słotne dni)

Congee podawać z fasolką adzuki, marchewką, obficie posypać świeżym koperkiem i polać olejem lnianym.

Congee, chiński kleik ryżowy, to bardzo prosta potrawa, która w wielu krajach azjatyckich jest jadana na śniadanie.

Popularne rodzaje terapeutycznego congee (inspiracje):

  • Fasola adzuki: Ma działanie moczopędne; przydatna w leczeniu obrzęków i artretyzmu.
  • pestki moreli: Zalecane w przypadkach kaszlu i astmy, usuwają flegmę i gazy jelitowe.
  • Marchewka: Wspiera trawienie, eliminuje wzdęcia. Seler. Latem wykazuje działanie ochładzające, ma korzystny wpływ na jelito grube.
  • Kasztan jadalny: Pobudza pracę nerek, wzmacnia kolana i lędźwie, przydatny w leczeniu krwawień odbytu i odbytnicy.
  • Rosół z kury lub barana: Zalecany podczas chorób wyniszczających organizm oraz w przypadku obrażeń cielesnych.
  • Rosół z kaczki lub karpia: Zmniejsza obrzęki i opuchliznę. Koper włoski (fenkuł): Łagodzi niestrawności żołądkowe, usuwa gazy, leczy przepuklinę.
  • Imbir: Ogrzewa wewnętrznie organizm i ma działanie bakteriobójcze; stosowany w przypadku osłabienia układu pokarmowego, będącego efektem niedoborowego zimna, biegunki, anoreksji, wymiotów i niestrawności.
  • Czarny pieprz: usuwa gazy, zalecany przy bólach jelitowych
  • Szpinak: harmonizuje narządy wewnętrzne, działa uspokajająco
  • Nasiona sezamu: nawilżają jelita

____________________________________________________________________________________________________

Lista zaczerpnięta z Chinese Medicinal Herbs, przetłumaczona i opracowana przez F. Porter Smith i G.A. Stuart; Georgetown Fress, San Francisco 1973, s. 470. 541

Polecane artykuły